BERLATIH SEPERTI BIASA, TIADA LAGI SECARA KUARANTIN BUAT ATLET

 

KUALA LUMPUR: Atlet negara kini mendapat peluang untuk berlatih secara normal kembali dan bukan secara kuarantin bermula Isnin hadapan.

Bagaimanapun, Pengarah Bahagian Atlet Majlis Sukan Negara (MSN) Jefri Ngadirin, menekankan kira-kira 700 atlet negara perlu mematuhi prosedur normal (SOP) yang ditetapkan bagi mencegah penularan wabak COVID-19.

'Atlet yang menjalani latihan secara kuarantin sejak di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Lembah Klang, Oktober, telah diberikan cuti bermula Khamis lalu hingga 3 Januari'.

 'Sejurus melapor diri ke pusat latihan pada 3 Januari, untuk melihat sama ada mereka mematuhi SOP atau tidak ketika bercuti, kita akan membuat ujian COVID-19. Jika keputusan mendapati negatif, mereka boleh melakukan latihan seperti biasa dan tidak berkuarantin', katanya.


 Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sebelum ini mengumumkan berkaitan pembukaan semula sektor sukan dan rekreasi pada 1 Januari ini, kecuali pada kawasan yang dikenakan  Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Sementara itu, Jefri berkata persatuan sukan kebangsaan (NSA) akan mengikuti bengkel yang diadakan oleh pihak MSN pada akhir bulan ini, dengan tujuan untuk membincangkan persediaan ke pertandingan utama seperti Sukan Sea pada 2021, (SUKMA) , Sukan Olimpik, dan Paralimpik. 

Beliau berkata ketika ini, pihaknya masih menunggu jadual kejohanan yang bakal ditentukan persatuan sukan antarabangsa, dengan kejohanan peringkat antarabangsa dijangka kembali rancak secara berperingkat pada 2021 dengan penemuan vaksin, selepas terjejas teruk akibat COVID-19 pandemik.

'Buat masa ini, apa yang penting adalah bukan sahaja kejohanan yang bakal disertai, tetapi penyusunan program latihan mereka sehingga 2022. Latihan ini termasuk latihan pendedahan (di luar negara), pertandingan pendedahan, dan sasaran kelayakan ke Olimpik.'


'Tahun ini kita sudah membuat perancangan sehingga 2022 itu kabur dengan tapi pada masa COVID-19. Tambahnya, "Kini jalan terbuka luas selepas terdapat penemuan vaksin."


Post a Comment

0 Comments